YBS inför EM: Grupp B

På fredag drar fotbolls-EM i Frankrike äntligen igång! I sex separata delar går YBS igenom samtliga grupper och förutspår vilka som tar sig vidare från dem. I den här texten avhandlas Grupp B innehållandes England, Ryssland, Slovakien och Wales.

England

England kliver in i EM 2016 med relativt gott självförtroende efter ett strålande kval och ett par fina resultat i träningsmatcher, även om Roy Hodgson fick motta kritik trots att England besegrade Portugal med 1-0 i genrepet. England gick igenom sin kvalgrupp obesegrad med 31 gjorda mål och blott tre insläppta och Hodgson förfogar över en trupp fylld med yngre förmågor, samtidigt som han saknar de riktiga stjärnspelarna som ställt till det för hans föregångare.

I stället för att försöka klämma in så många ”opetbara” spelare som möjligt kan Hodgson fokusera på att få balansen så rätt som möjligt och trots experiment med diamantuppställningar tycks svenskbekantingen ha fastnat för en 4-3-3-uppställning, som blir till en relativt kompakt 4-5-1-uppställning i försvarsspelet. Hodgsons största problem är hur han ska finna en passande plats för Wayne Rooney.

Hodgson har tagit ut en framtung trupp med betydligt fler offensiva spelare än defensiva och England får hoppas på att skadorna håller sig borta under sommaren. Det är också försvarsspelet som är Englands största orosmoment inför turneringen och i de förberedande träningsmatcherna har det inte alltid sett särskilt stabilt ut i de defensiva leden. Joe Hart är given i kassen och Chris Smalling i mittförsvaret, men i övrigt är det tätt om platserna. Varken Gary Cahill eller John Stones (Hodgson tog bara ut tre mittackar, med tanke på att Eric Dier är funktionell även i den rollen) har haft någon lyckad säsong, men det ser ut som att Chelsea-försvararen får ackompanjera Smalling, samtidigt som Tottenham-duon Kyle Walker och Danny Rose ser ut att vara förstaval på ytterbacksplatserna, i konkurrens med Ryan Bertrand och Nathaniel Clyne.

På mittfältet tycks Dier, som haft en fin säsong med Spurs, spelat till sig en ordinarie plats och han kommer i så fall spela en viktig roll för den defensiva balansen i sin ankarroll framför mittbackarna, men i övrigt är det svårt att förutspå vilka mittfältare som får chansen. Hodgson har få naturliga yttrar till sitt förfogande, men han gillar att se sina ytterspelare ta position i den offensiva halvytan, vilket bör passa rörliga spelare som Harry Kane, Jamie Vardy, Daniel Sturridge, Marcus Rashford och Raheem Sterling väl.

England har ett intressant lag och det ska bli oerhört spännande att se hur det här unga, talangfulla laget hanterar pressen när läget blir skarpt. Offensiven kan vara både rörlig och påhittig, även om uppspelsmekanismerna kan lämna lite i övrigt att önska, men det kommer ändå vara defensiven som avgör hur långt England kan gå i EM. Jag tror också Hodgson lärt sig läxan från Brasilien och att han inte låter opinionen och media påverka honom så mycket. Då föll han för trycket och satsade mer offensivt – och blev straffat för det, nu tycks han välja att spela med minst tre centrala mittfältare för att hitta balans. The Three Lions bör hur som helst inte ha några problem att ta sig ur Grupp B.

Ryssland

Leonid Slutsky, som kombinerat sitt förbundskaptensarbete med att träna CSKA Moskva, har gjort ett strålande arbete sedan han ersatte Fabio Capello och han har byggt Ryssland med sitt klubblag som modell. Ryssland såg ut att ha något väldigt spännande på gång, men Slutsky har drabbats av ett gäng riktigt tunga skadeavbräck på vägen till EM och ryssarna får kliva in i mästerskapet utan hela sitt ordinarie mittfält, sedan Alan Dzagoev och Igor Denisov fått lämna återbud. Blytunga, blytunga avbräck för Slutsky, som dessutom inte har någon tid att spela ihop ett nytt mittfält innan läget blir skarpt.

Slutsky har annars byggt sitt Ryssland enligt en liknande 4-2-3-1-uppställning som han använt med CSKA Moskva, med två väldigt offensivt inriktade yttrar och en central defensiv mittfältare som kliver upp och deltar i anfallsspelet. Ytterbackarna Kombarov och Smolnikov kliver gärna framåt, vilket tillåter yttrarna att ta ett kliv in och ockupera innerkanalerna och ge understöd till den mer statiske, men starke Artyom Dzuba.

Med så offensiva ytterbackar är Ryssland dock sårbara för snabba, diagonala omställningar som kan sätta de rutinerade, men ack så tröga, mittbackarna Ignashevich och Berezutski i problem. Omställningsfaserna är inte alltid så kontrollerade och i ryckiga matchbilder tror jag Ryssland, som är betydligt mer trygga i att försvara i ett djupare block, kan få problem.

Med så tunga mittfältsavbräck tror jag dock Ryssland får svårt att göra något ordentligt avtryck på den här turneringen.

Slovakien

Slovakien känns som ett av de mer svårbedömda lagen i EM. Jan Kozak har gjort slovakerna till ett svårslaget lag som försvarar väl och kontrar blixtsnabbt, men mycket hänger på hur storstjärnan Marek Hamsik presterar. Slovakien har besegrat både Spanien och Tyskland på sistone och har kapacitet att ställa till det för många lag, men det hänger fortfarande ett stort frågetecken över lagets förmåga när de tvingas ta en mer proaktiv roll i matcher.

Backlinjen med Martin Skrtel, Peter Pekarik, Jan Durica och Tomas Hubocan är inte oäven, men många spelare har haft det tufft med speltiden mot slutet. Hubocan och Norbert Gyomber är dessutom nyligen tillbaka från skada och kom precis med i truppen. Framför backlinjen sitter två stadiga mittfältare i försvarsinriktade Viktor Pecovsky och Milans box-till-box-spelare Juraj Kucka, som tillåter Hamsik en större frihet från sin offensiva mittfältsroll.

Hamsik har trivts som fisken i vattnet i Kozaks friare roll och Napoli-spelaren gjorde fem mål i kvalet. Mycket i offensiven hänger dock på Hamsik, även om det finns kvalitet åtminstone glimtvis i kvicka och luriga yttrar som Vladimír Weiss. Kozak har också rejäla huvudbry gällande anfallspositionen. Adam Nemec startade regelbundet i kvalet, men har inte startat för Willem II sedan i november. Michal Duri gjorde 16 mål för Viktoria Plzen i den tjeckiska ligan och kan lägga beslag på en startplats som den mest formstarka av spjutspetsarna.

Jag tycker Slovakien är ett svårbedömt lag som jag dock tror kommer kunna orsaka en hel del för motståndet. De är bekväma i försvarsspelet och effektiva i omställningarna, men tvingas de vara mer ambitiösa med boll kan de stöta på problem. Mot ett Ryssland som tappat hela sitt mittfält till skador och ett Wales som har en trevlig, men tunn trupp tror jag mycket väl att Slovakien kan ta andraplatsen i Grupp B.

Wales

Wales kommer bli ett av de mest intressanta lagen att följa i gruppspelet, trots en fadäs till EM-genrep i 3-0-förlusten mot Sverige. Många bärande spelare saknades dock då och är det något vi kan konstatera om Chris Colemans Wales så är det att den här tunna truppen inte har råd med några skador.

Wales gjorde ett imponerande kval och var bara en förlust mot Bosnien ifrån att snuva högt ansedda Belgien på förstaplatsen i gruppen. Wales lyckades dessutom vinna fyra poäng mot Belgien över de två gruppmötena.

Coleman har gjort ett stort jobb med att taktiskt omarbeta Wales spelstil för att få ut så mycket som möjligt av Gareth Bale – som är en absolut nyckelspelare för Wales, vars framgångar till stor del hänger på vad Real Madrid-stjärnan uträttar. Coleman har hittat rätt i en, för de brittiska öarna, ovanlig 3-4-2-1-uppställning med en solid bas framför de tre centrala försvarsspelarna och två rörliga nummer 10-spelare bakom en ständigt löpande ensam anfallare.

Wayne Hennessey vaktar kassen och i mittlåset är Ashley Williams stöttepelaren, som troligtvis flankeras av James Chester och Ben Davies. Framför trebackslinjen finner Coleman defensiv stadga i form av Joe Allen och tuffe Joe Ledley. Den sistnämnde bröt benet för en dryg månad sedan, men har återhämtat sig på rekordtid och den mastodontskäggige tuffingen tycks redo för start i premiären. Annars finns Leicesters Andy King som alternativ. Mittfältsduon skyddar trebackslinjen i defensiven, där Wales faller ner djupt i en kompakt försvarsstruktur.

Det täta försvaret kan dock ställa till det för Wales vid bollvinst när man tvingas kortpassningsspela sig förbi för att finna fria ytor och här spelar Allen en oerhört viktig roll med sin intelligens och trygga fötter. Chris Gunter och Neil Taylor patrullerar kanterna, men det är i nummer 10-positionerna som Wales stjärnor huserar: Aaron Ramsey och Bale. Framför duon lär Hal Robson-Kanu starta, mer för sin löpvilja och förmåga att skapa ytor för medspelarna än för sin prominens som målskytt. Robson-Kanu försöker riva upp hål i motståndarförsvaret som Ramsey och Bale, i mer fria offensiva roller, kan utnyttja.

Jag tycker Wales har ett spännande lag och jag ser verkligen fram emot att följa dem i EM. Coleman förfogar dock över en tunn trupp och varje skada på en startspelare kommer bli kännbar. Wales eventuella framgångar i sommar står också och faller med Gareth Bales prestationer. Är Bale bra så finns det alla möjligheter att även Wales är bra och jag tror Colemans mannar kan överraska i gruppspelet.

Tänkbara speltips:

England gruppvinnare till 1,84

England 1:a & Slovakien 2:a till 6,60