YBS inför EM: Grupp C

På fredag drar fotbolls-EM i Frankrike äntligen igång! I sex separata delar går YBS igenom samtliga grupper och förutspår vilka som tar sig vidare från dem. I den här texten avhandlas Grupp C innehållandes Tyskland, Polen, Ukraina och Nordirland.

Tyskland

De regerande världsmästarna kommer självklart till Frankrike som en av de stora guldfavoriterna. Kvalet gick inte lika smärtfritt som vanligt för Tyskland, och de vann ”bara” gruppen med en poäng före Polen som det även möter i gruppspelet.

Philipp Lahm har avslutat sin landslagskarriär, och måltjuven Miroslav Klose är inte heller han med i Frankrike. Dessutom har Marco Reus, som visserligen även missade VM 2014, lämnats utanför truppen då han har haft skadeproblem.

Som tidigare nämnt kommer Lahm saknas, och ytterbacksplatserna tillsammans med anfallet känns på förhand som lagets svagheter. Men Neuer i mål, Hummels – Boateng som mittbackspar och ett stjärnfyllt mittfält är Tyskland trots allt ett av EM:s bästa lag, och det kan mycket väl räcka hela vägen igen.

Polen

Endast en poäng efter Tyskland i kvalet, Bayern Münchens Robert Lewandovski på topp, Sevillas Grzegorz Krychowiak på mitten och Torino-kaptenen Kamil Glik i backlinjen, för att nämna några. Polen har potentialen att bli en av EM-slutspelets största skrällar.

Värda att hålla koll på är även Ajax-afallaren Arkadiusz Milik som gjorde sex mål under kvalet, och Piotr Zielinski som stod för ett av de största genombrotten under säsongens Serie-A, och ryktas nu till Liverpool.

Polen var ett väldigt målglatt lag under kvalet och gjorde hela 33 mål, att jämföra med Tysklands 24, kan det gå långt för Adam Nawalkas mannar. Får ses som favoriter till andraplatsen bakom Tyskland.

Ukraina

Ett krigsdrabbat, splittrat, Ukraina ska resa till Frankrike för att få folket att glömma landets situation med krig och oroligheter. Återstår att se om det stärker laget, eller om det blir svårt för laget att hålla samman och fokusera på uppgiften.

De tog sig hit genom en play-off vinst mot Slovenien. Det blev alltså en tredjeplats i gruppen bakom Spanien och Slovakien, men Ukrainas försvar imponerade stort, endast fyra insläppta mål. Framåt handlar det främst Sevillas ytter Jevhen Konopljanka och Dynamo Kiev dito Andrij Jarmolenko som länge har ryktas till större klubbar.

Det kan mycket väl bli en avgörande match om andraplatsen mot Polen i den sista omgången, sen finns ju även chansen att bli en av de fyra bästa treorna.

Nordirland

Nordirland har tagit sig till sitt första EM-slutspel någonsin, och gjorde detta genom att vinna sin kvalgrupp. Det låter visserligen mer imponerande än vad det är, då endast kom före lag som Rumäninen, Ungern och ett Grekland med en floppande Claudio Ranieri som coach.

Det är inte heller något stjärnspäckat lag de reser ner till Frankrike med. Mest namnkunnige spelaren hittas i backlinjen, före detta Manchster United-spelaren Jonny Evans. Nuvarande United försvararen Paddy McNair finns också han tillsammans med bland annat Southamptons Steven Davies.

Men Nordirland måste ses som ett av turneringens sämsta lag, och kommer få det mycket svårt att ta sig vidare från den här relativt tuffa gruppen.

SPELTIPS: Gruppens topp 2 Tyskland & Polen

ODDS: 2.00

4 ENHETER

Tyskland måste ses som självklara att ta komma topp 2 som regerande världsmästare och en truppbredd, och spelkvalité som de andra lagen i gruppen kan mäta sig med. Nordirland känns helt avhängda och kommer troligen få lämna EM utan en enda poäng.

Andraplatsen kommer därför troligen stå mellan Polen och Ukraina, och då ger jag Polen en större chans att komma före. De har både en mer spetsig topp, med framförallt Robert Lewandowski, och en djupare bredd då till exempel Piotr Zielinski inte väntas vara ordinare, trots en fantastisk säsong.

Polen kan bli EM:s skräll – Ukrainia får nog nöja sig med en tredjeplats som kan betyda åttondelsfinal, men inte mycket mer än så.

.