YBS inför EM: Grupp E

På fredag drar fotbolls-EM i Frankrike äntligen igång! I sex separata delar går YBS igenom samtliga grupper och förutspår vilka som tar sig vidare från dem. I den här texten avhandlas Grupp E innehållandes Italien, Belgien, Sverige och Irland.

Italien

Det är inte många som tror på Italien inför det stundande EM-slutspelet i Frankrike. En anledning till det är ett par tunga avbräck i form av nyckelspelarna Marco Verratti och Claudio Marchisio, som båda missar turneringen på grund av skador.

Om mittfältssituationen är ett frågetecken så känns anfallssituationen minst lika osäker på förhand. Varken Graziano Pellè, Simone Zaza, Eder eller Ciro Immobile känns särskilt heta. Då känns Lorenzo Insigne, som har en fin säsong bakom sig i Napoli desto mer intressant.

Defensivt är Italien däremot urstarka med Juventus-backlinjen bestående av Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci och Giorgio Chiellini framför en Gianluigi Buffon i superform. Jag skulle vilja påstå att det italienska försvaret är EM:s starkaste.

Även om det inte finns särskilt många stjärnor i den här upplagan av Italien så har jag en känsla av att man kan komma att överraska många kritiker. Förbundskapten Antonio Conte sätter alltid laget före jaget och den här truppen känns oerhört sammansvetsad. Man har tränat oerhört hårt under de senaste veckorna och rapporterna säger att man ser riktigt starka ut. Detta i kombination med hårt jobb och en defensiv av yppersta världsklass talar för Italien.

Belgien

Belgien har ett oerhört stjärnspäckat lag på pappret med spelare som Eden Hazard, Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku och Thibaut Courtois för att nämna några. Utöver dem finns det ytterligare en rad mycket intressanta offensiva pjäser att tillgå för förbundskapten Marc Wilmots.

Defensivt finns det däremot en del orosmoln. Vincent Kompanys skada håller nämligen honom borta från sommarens EM-slutspel, vilket är ett klart avbräck. Även Nicolas Lombaerts, som tillsammans med Kompany utgjorde Belgiens mittbackspar under större delen av kvalspelet, är out på grund av skada.

Trots en väldigt namnkunnig trupp så har Belgien fortfarande en del att bevisa som landslag på den absolut högsta nivån och jag skulle inte bli allt för förvånad ifall Italien hamnar före favorittippade Belgien i grupp E.

.

Sverige

Efter ett svagt EM-kvalspel så höjde sig Sverige i playoff-dubbeln mot Danmark och tog sig till EM i Frankrike. Med en Zlatan Ibrahimovic i toppform så kan man störa alla lag om allt klaffar, men trots det så lär man få sikta in sig på att nå en sextondelsfinal genom att bli en av turneringens bästa treor.

Det finns ändå en del positiva saker att ta med sig in i det här mästerskapet som svensk supporter. En av dem är att Emil Forsberg ser ut att vara i toppform. Den tidigare Malmö FF-yttern gjorde mål i genrepet mot Wales senast och har haft ett mycket fint samspel med Zlatan i de senaste landskamperna. Dessutom ser försvarsspelet något bättre ut än tidigare. Efter att tidigare ha haft väldigt svårt att hitta en mittbackskollega till stabile Andreas Granqvist så finns det nu fler alternativ att tillgå i form av framförallt Erik Johansson och Victor Nilsson Lindelöf. Värt att nämna är också att Mikael Lustig stod för en strålande insats mot Wales och ser ut vara i väldigt gott slag.

Mycket hänger dock självklart på Zlatan – visar han upp samma spel som i PSG den gångna säsongen så kan Sverige komma att överraska.

Irland

Under Giovanni Trapattonis styre så var Irland ett väldigt defensivt balanserat lag som förespråkade en traditionell italiensk catenaccio. Sedan Martin O’Neill tog över som förbundskapten så har man däremot flyttat fram positionerna och det är numera ett mer offensivt Irland än tidigare.

I grund och botten ligger dock Irlands styrka i att man jobbar extremt hårt för varandra. I anfallsväg är det framförallt Southamptons Shane Long som ska leverera för att man ska ha någon som helst chans att ta sig vidare från den på förhand mycket svåra Grupp E.

Defensivt finns det få spelare av hög kvalitet och den lagdelen får ses som Irland svagaste.

Jag tror att O’Neills mannar får svårt att hävda sig här och att man slutar sist i gruppen.

Speltips 1: Italien att vinna gruppen

Odds: 2,62

1 enhet

Ingen tror på den här upplagan av det italienska landslaget och det tror jag kommer att gynna dem. Det här är ett riktigt lagbygge utan några tydliga anfallsstjärnor, men jag tror att hårt jobb, bra fysik och en urstark defensiv kan leda till att Italien överraskar och vinner Grupp E framför favorittippade Belgien. Jag tycker åtminstone att det finns ett fint spelvärde i Gli azzurri och att de är värda en mindre slant.

.

Speltips 2: Grupp – Topp 2 Belgien & Italien

Odds: 2,00

3 enheter

Varken Sverige eller Irland känns särskilt starka på förhand och jag tycker därför att Italien och Belgien är klara favoriter till att knipa de två första platserna i Grupp E. Italien har jag redan gått igenom, och Belgien har ett av världens absolut bästa lag på pappret med klasspelare i varje lagdel. Dubbla pengarna för att Belgien och Italien hamnar överst i den här gruppen känns mycket bra enligt mig.