YBS inför EM: Grupp F

På fredag drar fotbolls-EM i Frankrike äntligen igång! I sex separata delar går YBS igenom samtliga grupper och förutspår vilka som tar sig vidare från dem. I den här texten avhandlas Grupp F innehållandes Portugal, Österrike, Ungern och Island.

Portugal

Portugal hade inga som helst problem med att vinna sin EM-kvalgrupp framför lag som Albanien och Danmark – sju vinster av åtta möjliga blev det för Fernando Santos mannar.

Som vanligt handlar det mesta om storstjärnan Cristiano Ronaldo i Portugal och för att man ska gå långt i Frankrike krävs det att han presterar på topp – inte minst eftersom man som vanligt saknar en renodlad klassanfallare.

Defensivt kryllar det av rutin i form av Pepe, Ricardo Carvalho och Bruno Alves och på mittfältet finns det mängder av talang med Bayern München-förvärvet Renato Sanches, hett eftertraktade Andre Gomes samt William Carvalho, som utmärkte sig rejält under förra sommarens U21-EM.

Portugal bör vinna den här, på förhand, relativt enkla gruppen, men mycket längre än så tror jag inte att man tar sig.

Österrike

Österrike stod för ett fantastiskt EM-kval, där man spelade en väldigt bra fotboll, något som bland annat Sverige fick erfara. Nio segrar och ett kryss på tio matcher innebar att man vann sin kvalgrupp överlägset med åtta poängs marginal ner till tvåan Ryssland.

Bayern Münchens David Alaba är lagets givna stjärna, men det finns flera skickliga spelare utöver honom som exempelvis Marko Arnautovic, Zlatko Junuzovic och Marc Janko, för att inte tala om den hårt jobbande mittfältaren Julian Baumgartlinger som är en nyckelspelare i det österrikiska landslaget.

Österrike ska inte underskattas och i min bok har man stora chanser att ta sig vidare från den här relativt enkla EM-gruppen.

Ungern

Ungern, som tog sig till Frankrike via playoff, får ses som ett av EM:s absolut svagaste lag på förhand. Kikar man på lagets EM-kval så är det anmärkningsvärt att hela åtta av lagets 14 mål kom genom fasta situationer.

Ungerns stora stjärna är utan tvekan Balázs Dzsudzsák. Den tekniske Bursaspor-spelaren, som oftast utgår från vänster, är lagets klart skickligaste offensiva spelare.

I övrigt är det ett väldigt profillöst ungerskt landslag. En annan spelare att hålla ögonen på är Werder Bremens Lászlo Kleinheisler, som har jämförts med ingen mindre än Paul Scholes. Värt att notera är också att 40-årige Gabor Kiraly, alltid spelandes i mjukisbyxor, fortfarande vaktar Ungerns mål.

Island

Island gör sitt första stora mästerskap någonsin och den stora anledningen till det är Lars Lagerbäck. Den före detta svenske förbundskaptenen har gjort det fantastiskt bra, så pass bra att en del islänningar vill att han ska bli Islands president.

Det finns även ett par intressanta spelare i det här landslaget. Swanseas Gylfi Sigurdsson är den givna stjärnan, men Kolbeinn Sigthorsson och Alfred Finnbogason – två målfarliga anfallare – håller även dem ganska bra klass. Annars innehåller den isländska EM-truppen en rad allsvenska spelare som Kari Arnason, Arnor Traustason och Runar Mar Sigurjonsson för att nämna några.

Mittfältet, med tidigare nämnde Sigurdsson, är Islands starkaste lagdel enligt mig och där finns det en del kvalitet. Landets avsaknad av erfarenhet från stora mästerskap får sägas vara det största frågetecknet, men där är förhoppningen att den oerhört rutinerade Lagerbäck ska betyda mycket.

Speltips: Portugal att vinna gruppen
Odds: 1,85
3 enheter

Portugal ska vara den givna favoriten till gruppsegern här. Österrike och Island var två positiva överraskningar under EM-kvalet, men Portugal ska vara minst ett snäpp vassare än de båda. Man har en av världens absolut bästa spelare i Cristiano Ronaldo, samt en rad andra intressanta spelare. Dessutom har man stor erfarenhet av stora mästerskap, vilket inte ska underskattas.

Speltips: Grupp – Topp 2 Portugal & Österrike
Odds: 2,00
2 enheter

Jag tror att Österrike blir grupptvåa bakom Portugal. Alla som följde Sverige under EM-kvalet såg vilket skickligt lag Österrike är och det var nog många som blev positivt överraskade av deras spel. Man vann som sagt sin kvalgrupp i överlägsen stil och förutom storstjärnan David Alaba så finns det flera skickliga spelare att tillgå i den österrikiska truppen.