A

Amerikanska odds
Har alltid ett plus eller minus framför sig. Som ett exempel betyder -300 att du måste satsa 300 för att vinna 100. +300 betyder att du vinner 300 om du satsar 100.

A

Asian Handicap

När europeisk fotboll blev populärt i Asien gillade inte spelarna att en match kunde sluta oavgjort. Då infördes spelformen. Man tog bort X-alternativet genom att lägga till ett handicap.

Detta är de vanligaste spelformerna vid Asian Handicap:
0 (Scratch): Du spelar på hemma- eller bortaseger och får tillbaka insatsen om matchen slutar oavgjort. Aka Draw no Bet hos spelbolagen. Denna form har ofta högre odds!

0, -0.5 (-0.25): Du vinner om det lag du spelat på vinner matchen. Om matchen slutar oavgjort får du tillbaka halva insatsen och förlorar halva insatsen. Om det lag du spelat på förlorar matchen förlorar du hela insatsen. Förenklat är det här två spel. Ett spel på 0 och ett spel på -0.5.

0, +0.5 (+0.25): Du vinner om det lag du spelat på vinner matchen. Om matchen slutar oavgjort får du tillbaka halva insatsen och vinner på halva insatsen. Om det lag du spelat på förlorar matchen förlorar du hela insatsen. Förenklat är det här två spel. Ett spel på 0 och ett spel på +0.5.

-0.5: Du vinner om det lag du spelat på vinner matchen. Du förlorar om matchen slutar oavgjort eller om det andra laget vinner matchen. Samma som att spela ett vanligt singelspel.

+0.5: Du vinner om det lag du spelat på vinner matchen eller om matchen slutar oavgjort. Du förlorar om det lag du inte spelat på vinner matchen.

-0.5, -1 (-0.75): Du vinner om det lag du spelat på vinner matchen med två mål eller mer. Om det lag du spelat på vinner med 1 mål får du tillbaka halva insatsen och du vinner på halva insatsen. Om matchen slutar oavgjort eller det lag du spelat på förlorar matchen förlorar du hela insatsen. Förenklat är det här två spel. Ett spel på -0.5 och ett spel på -1.

+0.5, +1 (+0.75): Du förlorar om det lag du spelat på förlorar matchen med två mål eller mer. Om det lag du spelat på förlorar med 1 mål får du tillbaka halva insatsen och förlorar halva insatsen. Du vinner om det lag du spelat på vinner matchen eller om matchen slutar oavgjort. Förenklat är det här två spel. Ett spel på +0.5 och ett spel på +1.

-1: Du vinner om det lag du spelat på vinner matchen med två mål eller mer. Du får tillbaka insatsen om det lag du spelat på vinner matchen med exakt 1 mål. Du förlorar om matchen slutar oavgjort eller om det lag du inte spelat på vinner matchen.

+1: Du vinner om det lag du spelat på vinner matchen eller om matchen slutar oavgjort. Du får tillbaka insatsen om det lag du spelat på förlorar matchen med exakt 1 mål. Du förlorar om det lag du spelat på förlorar matchen med 2 mål eller mer.

D

Draw no Bet (DnB)
Som det låter – insatsen tillbaka vid oavgjort.

D

Dubbel
Två matcher i en kombination.

D

Dubbelchans
Spelaren väljer två alternativ. Exempelvis X2. Då förlorar man enbart vid hemmaseger. Bortaseger eller oavgjort ger vinst.

E

Engelska odds
Skrivs i bråkform 1/5, 7/1, 5/2 osv. Oddset 5/2 betyder att för att vinna 5 måste 2 satsas. 1/2 är samma som 1.50 i decimalodds.

E

Europeiska odds
Kallas även decimalodds och är de odds vi använder i Sverige. Exempelvis 1.35, 7.50, 2.00. Oddset 1.50 visar att du får 1.5 x insatsen. Satsar du 100 får du tillbaka 1.5 x 100 = 150 om du vinner.

G

Goal Line
Spel på hur många mål det blir i en match. Skillnaden mellan goalline och vanliga över/under spel är att goalline erbjuder fler alternativ än vinst eller förlust. Exempelvis pengarna tillbaka vid ett visst antal mål. Goalline kan ibland liknas vid Asian Handicap.

H

H2H (Head to Head)
Spelform med två alternativ på utgång. Exempelvis tennis där en av två spelare kommer att vinna.

H

Halvtid/Fulltid
Du spelar på ett resultat i halvtid. Och ett efter full tid. Exempel: Barcelona spelar mot Real Madrid och matchen slutar 2–1 efter halvtidsresultatet 1–1. Det vinnande spelalternativet blir alltså X1.

H

Handikapp
I stället för att favoriten får ett för lågt odds, ges den ett handikapp på exempelvis 4,5 mål. Det betyder att favoriten måste vinna med minst 5 mål för att spelet ska gå in.

K

Samtliga matcher spelas i en kombination. Alla måste gå in för att ge vinst. Är mycket populärt bland småspelare då det kan ge riktigt höga odds.

L

Långtidsspel
Ett spel som pågår under lång tid. Exempelvis, vem vinner Allsvenskan eller Premier League. Viktigt att veta är att för den som spelar på hästar så utbetalas inga pengar tillbaka om hästen inte kommer till start.

L

Limit
Den högsta insatsnivå som spelbolaget accepterar på ett spel. Brukar inte vara problem för småspelare, mer för storspelare. Det kan dock bli problem om du vill lägga en liten summa på ett evenemang eller en match där omsättningen är liten.

L

Livespel
Spelar du när en match pågår. Kallas även live-odds eller live-betting. Oddset förändras fortlöpande när matcherna pågår. Omsätter i dag mer än spelet innan matcherna har startat hos många bolag

O

Over/Under

Spela på om matchen ska sluta över eller under ett visst antal mål eller poäng. Ett mycket populärt spelsätt hos de flesta spelbolag.

Under 2.5 mål: Du vinner om det blir 2 eller färre mål i matchen.

Över 2.5 mål: Du vinner om det blir 3 eller fler mål i matchen.

P

Patent
Sju spel fördelat på tre matcher: tre singlar, tre dubblar och en trippel.

S

Scorecast

Hitta första målgörare och rätt slutresultat. Brukar ge höga odds, på grund av att sannolikhetsgraden att få in spelet är liten. På de flesta bolag går det även att spela på sista målskytt.

Exempel: Messi gör första målet och Barcelona vinner matchen med 4-2 till oddset 43 gånger insatsen.

S

Skattefria spelbolag, spelbolag som har svensk licens är skattefria. De som har säte inom EU och följer alla lagar är också skattefria. Bolag med hemvist i andra delar av världen är det oftast du själv som ska deklarera skatten på vinster för.

Spelbörs (Exchange)
En spelbörs är en plattform som ger spelbolagets kunder möjlighet att spela mot varandra i stället för mot spelbolaget.

S

Spelstopp
När du inte längre kan lägga ett spel på objektet. Oftast samma tid som matchstart.

S

Supertoto
En mycket bättre variant med betydligt högre avkastning än sgtryktipset. Drivs av Unibet och Expekt tillsammans.

T

Trixe
Fyra spel fördelat på tre matcher. Tre dubblar och en trippel.

V

Värdespel (Value bet)

Värdespel används som värdemätare på hur bra ett odds egentligen är. Du tar ditt förtroende i procent (%) för ett visst resultat. Till exempel att Real Madrid besegrar Valencia ser du som 75 procent säkert. Om du ska hitta ett spel ska du hitta ett odds som är 1.50 eller högre. Man kan räkna med hjälp av den här ekvationen:

75 % x 1.50 = 100 % eller mer är ett värdespel.

V

Vinstmarginal

Du spelar på med vilken marginal, antal mål eller poäng, ett lag vinner. Du kan oftast välja mellan fast/exakt vinstmarginal eller om ett lag vinner med minst antal mål eller poäng.

Manchester City vinner med exakt tre mål till oddset 7.00.

Manchester City vinner med minst ett mål till oddset 3.15.

V

Void
Innebär att ett spel ogiltigförklaras och att insatsen återbetalas.

Y

Yankee
Innehåller elva spel fördelat på fyra matcher. Sex dubblar, fyra tripplar och en fyrling.